Paini lajinaMITÄ PAINI ON?

Painissa pyritään selättämään vastustaja tai tekemään enemmän pisteiden arvoisia suorituksia kuin vastustaja. Yleensä ottelu voitetaan taitavalla tekniikalla ja käyttäen hyväksi vastustajan omia virheitä.

Painissa kaikki potkut, lyönnit, lukot tai niveltenvastaiset otteet ovat ehdottomasti kiellettyjä.

Paini on taitolaji, joka kehittää henkistä voimaa, luovuutta, mielikuvitusta, nopeaa reaktiokykyä, ketteryyttä, koordinaatiota ja yksilöllisyyttä. Harrastuksen voi aloittaa jo hyvin nuorena (noin 5-6 vuotiaana) ja se sopiikin nimenomaan lapsille voimataidon kehittäjänä ja antaa hyvät valmiudet harrastaa myös mitä muuta lajia tahansa. Painissa voi myös kilpailun aloittaa varhaisessa vaiheessa, sillä aloittelijoille on omia sarjoja. Kilpailuissa samanpainoiset henkilöt painivat omissa sarjoissaan ja tämän lisäksi ikäkausikilpailuissa samanikäiset ovat omissa sarjoissaan painoluokan mukaan (alle 8, 10v, 12v, 14v, 17v).

Suorituspisteitä (1-5) saadaan erilaisista heitoista, nostoista, kaadoista, allevienneistä, väännöistä, vyörytyksistä, passauksista jne.

Ottelu aloitetaan aina pystypainilla, mutta ottelutilanteiden myötä painitaan myös matosta.
 

Paini jakautuu nykymuodossaan kahteen eri tyylisuuntaan: kreikkalaisroomalaiseen ja vapaapainiin, jotka molemmat ovat olympialajeja.
 


 

Käyttäytyminen

Paini on ensisijaisesti herrasmieslaji. Kuten toista painijaa, tulee itse lajia ja painimolskia kunnioittaa. Vastustajaa ei saa ikinä tahallisesti vahingoittaa eikä harjoitusten vetäjän auktoriteettia uhata. Painimolskille ei siis tulla purkka suussa tai aggressiivisella asenteella. Painisalissa olevia varusteita, kuten paininukkeja tai heittomattoa tulee käsitellä niille tarkoitetulla tavalla. Paininukke, kuten vastustajakaan ei ole nyrkkeilysäkki, eikä se kestä potkuja ja iskuja!

 

PAININ SÄÄNNÖT

Painin säännöt ovat historiassa muuttuneet aika-ajoin ja sääntömuuntelu on yleisintä olympiadien alussa. Ajantasaiset painisäännöt löytyvät painiliiton sivuilta: https://www.painiliitto.fi/saannot/ 

  

Suomen painiliitto

Suomen Painiliiton tarkoituksena on edistää ja kehittää painia sekä olla painin alalla toimivien jäsenseurojensa valtakunnallisena liittona ja edunvalvontajärjestönä.
Liiton toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet. Toiminnassa pyritään edistämään suvaitsevaisuutta sekä sukupuolten välistä tasaarvoa


www.painiliitto.fi